Inflytandecafé

Inflytandecaféet är ett forum där du praktiskt kan tycka till om samhället genom olika workshops och pyssel tillsammans med politiker, beslutsfattare och andra unga från Lund. Inflytandecaféerna riktar sig till dig med erfarenhet av att gå i särskola.

 

Vad händer på ett Inflytandecafé?

Inflytandecaféerna är ett forum där du kan träffa nya vänner, fika, prata om viktiga saker och komma med nya idéer som kan påverka ditt liv. Du kan även prova på praktiska aktiviteter på olika workshopsstationer. 

Att vara med i en forumteater eller prova street art eller pärla åsiktsarmband är lika mycket demokrati som att kontakta en politiker eller vara ordförande på det formella mötet på Ungdomstinget.

 

Demokratihjältar

För att stötta och peppa de ungdomar som kommer på Inflytandecaféerna finns Demokratihjältar som är unga vuxna som själva har erfarenhet av att gå i särskola. Rollen som demokratihjälte handlar om att vara en förebild som de yngre ungdomarna, det gör också att man själv växer och utvecklas.

Grafisk facilitering

På Inflytandecaféerna anväder vi oss av metoden grafisk facilitering som handlar om att rita upp ungdomarnas åsikter på en stor tavla.

Den grafiska faciliteringen är en metod för att förstå demokrati genom att faktiskt se den växa fram i bildform. Alla barn och unga kan inte läsa och då kan bilder vara ett bättre sätt att förmedla innehåll på. Genom att ungdomarna på cafét får tala om vad som är viktigt för dem och vad de vill påverka skapar vi tillsammans en bild av demokrati. Efter cafét används tavlan i påverkansarbete.