Hållbara tips

 

Tips 34 -Vecka 36 

Hållbart tips #34. Sveriges första biosfärfestival!
I helgen blir det fest i Vombsjösänkan, ett unikt område med starka naturvärden och många sällsynta och hotade arter.

På programmet står bl.a guidade vandringar, teater och musik. Välkomna!

Läs mer på hemsidan för information och eventuell platsbokning #hållbaralund #ungilund

 

#HållbaraLund

 

Tips 33 - Vecka 23

Tips #33. Lund tar hem dubbla utmärkelser!
Snart är det sommarlov och förutom att fira skolavslutning med dunder och brak vill vi uppmärksamma att Lund är Sveriges bästa kommun på inköp av svekologiska livsmedel (Svenskt och ekologiskt).
Vi har även blivit utsedda till Sveriges näst bästa cykelstad 2021!
Grattis hållbara Lund och glad sommar!

#hållbaralund #ungilund


#HållbaraLund

 

Tips 32 - Vecka 22

 

Tips #32. En plastfri student är en fest för miljön!
Snart är det dags för studenten och vi ser alla fram emot ett unikt och storslaget firande.
Firande och fest generar skräp och studenten är inget undantag. Plastkonfetti, ballonger och andra engångsprodukter används ofta men det finns alternativ! Nedbrytbar konfetti i rispapper går att köpa i butik. Såpbubblor kan ersätta ballonguppsläppet och blomblad eller hemmagjord konfetti av löv sätter den finaste guldkanten på firandet. Fira stort men fira hållbart!
Lycka till!

#hållbaralund #ungilund

 

#HållbaraLund

 

Tips 31 - Vecka 21

Tips #31 Gör som Behrang Safari och lämna granulaten på plan!
Konstgräsplaner med gummigranulat anses vara den näst största källan till utsläpp av mikroplaster i Sverige. I Lund har vi 11 konstgräsplaner och vi jobbar intensivt med att minska spridningen av mikroplast. Men alla måste hjälpa till! Se vår film om konstgräs och granulat.
#hållbaralund #ungilund

 

#HållbaraLund

 

Tips 30 - Vecka 19

Tips #30 Katedralskolans legendariska bok

Katedralskolan fick 2019 en ny drottning, en då 40 år gammal bok som ersatte det legendariska vårdträdet från 1869. I Sverige är det ovanligt att plantera så gamla träd, men här sågs betydelsen av att få in ett träd som snabbt ger ett kulturellt värde, skuggar och tar hand om dagvatten. För att skapa bra förutsättningar övervakas trädets vattenbehov med hjälp av sensorer i marken. Mer om stora träd och ett grönare Lund hittar ni i Lunds kommuns Grönprogram.
#hållbaralund #ungilund #kattelund

 

#HållbaraLund

 

Tips 29 - Vecka 18

Lund - Bortom fossilsamhället!
Är Sverige väldens första fossilfria land 2045? Bortom fossilsamhället är en skolövning som placerar eleverna i en framtid år 2045 där Sverige som första land i världen blivit fossilfritt.
Polhem har pilotkört och nu får din skola chansen!
Läs mer på: naturskyddsforeningen.se/skola/2053

#ungilund #lärandeförhållbarutveckling

 

#HållbaraLund

 

 

Tips 28 - Vecka 17

Lunds hållbarhetsvecka!
Missa inte Lunds hållbarhetsvecka 3-8 maj.
Årets hållbarhetsvecka består av digitala evenemang, utställningar utomhus, workshops och guidade turer. Välkommen att boka din plats redan nu! Programmet finns nu ute på https://www.hallbarhet.lu.se/hallbarhetsveckan

#ungilund

#HållbaraLund

 

Tips 27 - Vecka 16

Klimatkonst!
Vad väcker klimatkrisen för känslor i dig? Vill du uttrycka dina känslor i färg, form, musik, dans, dikt eller foto och få möjlighet att ställa ut ditt bidrag under Lunds hållbarhetsvecka 2021? Alla typer av bidrag är välkomna!

Vill du delta? Skicka in ditt material till fanny.holmberg2@lund.se.

När du skickar in ditt material så godkänner du att vi publicerar materialet på Lunds kommuns sociala medier samt som en utställning på @comunglund. På grund av rådande situation kommer allt material att behövas sändas in digitalt, vilket innebär att du måste filma eller fota ditt konstverk.

Sista dagen att skicka in bidraget är 26 april.

Om du har några funderingar så är det bara att höra av sig till Fanny, fanny.holmberg2@lund.se, eller via ungilunds sociala medier.

#Ungilund

#HållbaraLund

 

Tips 26 - Vecka 15

Klimathack Lund
Denna vecka hackar elever på Katedralskolan och Spyken lösningar på Lunds klimatutmaningar.Lund ska vara Klimatneutralt 2030. Allas bidrag räknas!

Läs mer om utmaningen och om resultatet av hacket på Naturskyddsföreningen.se #Ungilund

#HållbaraLund

 

Tips 24 - Vecka 14

Hej då bomullspinnar i plast!
Bomullspinnar i plast är nämligen med på listan över produkter som kommer att förbjudas inom EU. Beräkningar visar att 80–85 % av skräpet i havet består av plast. Av detta utgörs 50% av plastprodukter. Så hejdå plasttops, plastsugrör och engångsbestick i plast, hälsar även vi i Lund!
#ungilund #hållsverigerent

#HållbaraLund

 

Tips 24 - Vecka 12

Lund är Kranmärkt!
Den 22/3 är det världsvattendagen och därför vill vi passa på att tipsa om att Lund är Kranmärkt! I verksamheter som Lunds kommun ansvarar för, exempelvis skolor, serverar och dricker vi färskt, nyttigt och lokalproducerat kranvatten istället för förpackat vatten. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp!
#ungilund #kranmärk #svensktvatten

#HållbaraLund

 

Tips 23 - Vecka 11

Sök pengar till en hållbar idé!
Är du 13-25 år och behöver pengar till ett projekt eller för att starta en egen förening? Då kan du få både coachning och ekonomiskt stöd!
Lär mer på ungilund.se #ungilund

#HållbaraLund

 

Tips 22 - Vecka 10

Klimatprata
Har du varit med om ett klimatsamtal där du inte visste vad du skulle säga? Eller har du planerat en klimataktion och varit peppad på att testa något nytt, men kommer inte på vad? Testa webbappen Klimatskapa – en app som gör det enklare att skapa samtal och aktivism som leder till handling för klimatet.
#ungilund #klimatprata

#HållbaraLund

 

Tips 21 - Vecka 9

Lunds kommun är med och leder klimatomställningen i Europa!
Den 11 december 2020 undertecknades de första klimatkontrakten i Europa- och Lunds
kommun var en av de första kommunerna att skriva under. Klimatkontraktet visar att Lunds kommun vill fortsätta gå före i klimatfrågan och genom kontraktet åtar sig Lund att bli klimatneutrala till 2030.
Fotograf Teodor Axlund.
 #klimatneutralastäder2030 #ungilund

#HållbaraLund

 

Tips 20 - Vecka. 8


Elever i årkurs 7 och 8 på Internationella Skolan ISLK deltar i tävlingen Unga Reportrar. Uppdraget var att skriva ett reportage eller göra en kortfilm om en hållbarhetsfråga. Unga Reportrar är den svenska delen av Young Reporters for the Environment.
Eleverna har valt att berätta om hållbar konsumtion, fossilfri energi och transport, plast, återvinning av kläder, militär påverkan på miljö, palmolja, matsvinn mm.

Titta på ISLK’s Facebook för att ta del av elevernas bidrag.

#HållbaraLund

 

Tips 19 - Vecka. 7

Spykens elever har påverkat hur Lunds kommun köper in möbler

 

Visste du att saker som choklad, mobiltelefoner och kaffe i många fall bidrar till barnarbete? Att ”lokalt fångad fisk” kan betyda att fisken som fångats i Sverige transporterats till Kina och tillbaka innan det kommer till butiken? Vi är elever från SA19c och SA19a på Spyken här i Lund och detta är några exempel på vad vi lärt oss i vårt geografiprojekt om hållbarhet. Det första steget för en mer rättvis, hållbar värld är att bli medveten om problemen och att ställa krav på de som bestämmer. Det här är vårt bidrag, du kan ta del av detta genom att gå in på vårt instagramkonto @sa19caspyken. Vårt arbete har redan lett till en förändring i Lunds kommuns arbete, till exempel kring hur inköp av möbler ska göras utifrån miljömärkning framöver. Gå in och läs för att få mer tips kring hur de produkter många av oss använder varje dag kan förändras för en mer hållbar, rättvis värld! Instagramkonto @sa19caspyken.

 

 

Tips 18 - Vecka. 6

Prata om klimatet!
Oroar du dig för framtiden? Prata med din fritidsledare!
Alla fritidsledare i Lunds kommun har utbildats i att prata med unga om klimatet!
Och nu kan du även hitta dina fritidsledare digitalt på Discord, följ Fritid Lunds instagramkonton för exakta tider.

 

Tips 17 - Vecka. 5

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast för sport- och fritidsprylar där allt är gratis och alla får låna! Ta dig till Bankgatan 4 i Lund och låna något kul. Du kan också skänka saker dit som du inte längre använder.

Öppettider: Onsdag–fredag: 12.00–18.00, Lördag: 10.00–15.00
Max 4 besökare samtidigt. 

#HållbaraLund

 

Tips 16 - Vecka. 4

I dessa tider är det viktigt att stanna hemma, men varför inte passa på att göra en hållbar insats samtidigt? Här har du några förslag som är bra för planeten, din omgivning och dig själv.

  • Ring någon som känner sig lite ensam och prata en stund.
  • Häng upp en ingen reklam-skylt på brevlådan för att undvika onödigt avfall.
  • Ta en promenad i minst 30 minuter varje dag.
  • Laga en smarrig klimatsmart middag med inspiration från @vegomagasinet

#HållbaraLund

Tips 15 - Vecka. 3


»Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.«
Denna film från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) sätter den yngre generationen i centrum och uppmuntrar unga att spela huvudrollen i den hållbara utvecklingen!
#Hållbaralund
#BliMålmedveten

 

https://www.youtube.com/watch?v=cB4bx3kJIS0

 

Tips 14 - Vecka. 2

Musikhjälpen är slut och vi har ett resultat.
I december samlade Lunds unga in 26 mobiltelefoner vilket bidrog med 11 373 kr till Musikhjälpen.
Tack var detta har vi också bidragit till en minskad avfallsmängd om 1794 kilo och minskat utsläpp av koldioxid med 1430 kilo.Tack för ett fantastiskt jobb!

#HållbaraLund

Tips 13 - Vecka. 51

Musikhjälpen pågår för fullt och Lunds ungdomar har än så länge samlat in 24 mobiltelefoner och bidragit med 8400 kr i sin gemensamma insamling. Bra jobbat! Än är det inte för sent att checka in en telefon. Gå in på ungilund.se för att bidra! Insamlingen pågår under hela jullovet och alla pengar går oavkortat till Musikhjälpen.

#HållbaraLund

Tips 12 - Vecka.51

Snart är det lov! Koppla av med en bra film, serie eller bok om klimatet.

Film: I am Greta

Serie: Tunn is

Bok: Gör skillnad – Från klimatångest till handlingskraft

Tips 11 - Vecka. 50

I FN:s globala mål ingår allmän hälso- och sjukvård för alla senast 2030. För att nå dit behövs det stora insatser. Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till internationella projekt som stärker hälso- och sjukvård. Starta en insamling eller bidra till en befintlig via bossan.musikhjalpen.se

#HållbaraLund

 

Tips 10 - Vecka. 49 

Lunds unga – Tillsammans för Musikhjälpen!
Skänk din trasiga telefon – för varje inlämnad telefon bidrar du med minst 350 kronor till Musikhjälpen!              
Gå in på ungilund.se och se hur det går till.

#HållbaraLund

 

Tips 9 - Vecka. 48 

Osynligt avfall!
Den här veckan är kampanjen Europa minskar avfallet igång! I år uppmärksammas osynligt avfall. Visste du att tillverkningen av din mobiltelefon ger upphov till ca 86 kg avfall?

#HållbaraLund

 

Tips 8 - Vecka. 47

 Varför bryr sig inte fler om klimatkrisen? Hur hanterar man vänner som säger att de bryr sig men inte gör någonting? Hur får man fler att börja agera?

Det och mycket mer i Klimatpsykologipodden. Finns där poddar finns.
Ni kan också följa @klimatpsykologerna på Instagram.

 

Tips 7 - Vecka. 46

Dela med dig av dina egna hållbara tips, använd hashtaggen #HållbaraLund eller tagga @hallbara_lund och visa upp hur just du lever hållbart. 

 

Tips 6 - Vecka. 45

Visste du att Lund har fått pris som bäst i Sverige på klimatsmart mat?
Testa ditt eget klimatavtryck med exempelvis WWFs klimatkalkylator

 

Tips 5 - Vecka. 43

• Köp en svensk, ekologisk, pumpa för att göra din lykta
• Använd fruktköttet till att laga en soppa eller paj
• Rosta pumpafröna
• Dela ut ekologiskt eller Fairtrade-godis
• Kom på ett hållbart bus!

 

Tips 4 - Vecka. 42


Nästa vecka är det Climate Week med fokus på god mat som är bra både för klimatet och hälsan.

Visste du att en tredjedel av vår klimatpåverkan kommer från vad vi äter? Men där är vi bra! Förra året var Lund bäst i Sverige på ekologisk mat!

Håll utkik i skolmatsalen nästa vecka! Då är det Climate Week med fokus på god mat som är bra både för klimatet och hälsan. Och din skola är med i en matsvinnstävling med ett roligt pris! #HållbaraLund 

 

Tips 3 - Vecka. 41

Lund är en Fairtrade City!

Det finns mycket vi inte kan odla i Sverige. Vi handlar därför mycket som producerats i fattiga länder. Genom att välja Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att människor som odlar och producerar dessa varor får det bättre. Och till att fler barn får gå i skolan istället för att tvingas arbeta. Fairtrade har dessutom höga krav för miljön.

Lär dig mer om Fairtrade och hur du engagerar dig på lund.se/fairtradecity

 

Tips 2 - Vecka. 40

Lunds politiker ska anta nya miljömål, du som ung har chans att påverka – ta den! Svara på miljöenkäten på ungilund.se

 

Tips 1 - Vecka. 39

Brinner du för miljö och hållbarhet? Här kommer du att hitta nya hållbara tips varje vecka – följ med! Veckans tips: Följ @hållbaralund och tipsa någon du känner.